wtorek, 27 stycznia 2015

Muffin-bruschetta z pomidorkami

Dziś chciałabym Wam zaproponowac przepyszną przystawkę muffin-bruschetta z pomidorkami, dwa w jednym.
Typowa włoska przystawka zrobiona inaczej, składająca się z grzanki skropionej oliwą pieczonej w formie do muffin.
Przepyszne muffin-bruschetta, które idealnie pasują na przyjęcia w gronie rodziny czy przyjaciół.
Coś szybciutkiego, prostego i ładnie prezentującego się.
Zapraszam ;-)


Składniki na 12 muffin-bruschetta:
  • 6 plastrów włoskiego chleba na tramezzini lub chleba tostowego(jeśli chleb tostowy to odcinamy skórkę)
  • 2 pomidory 
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • sól i pieprz 
  • forma do muffin 
  • forma do wycinania kręgów o średnicy 9 cm
    Przygotowanie:

    Kroimy na drobno pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Listki świeżej bazylii rwiemy na drobno w rękach. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Przgotowujemy 12 - otworową formę do pieczenia muffinów i każdy otwór smarujemy oliwą.
    Smarujemy lekko
    pędzlem namoczonym oliwą chleb tramezzini lub chleb tostowy.
    Wałkujemy plaster chleba tramezzini lub chleb tostowego na płasko. 

    Wycinamy krąg formą.
    Każdy otwór formy muffin wykładamy plastrem chleba. 

    Odcedzamy pomidorki i wkładamy do formy.
    Pieczemy 20 minut w piekarniku. Podajemy natychmiast.

    Smacznego!

    Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

    Share:

    Brak komentarzy

    Kalejdoskop Renaty